Privlaka
     
 
 
 
 
     
     
  Privlaka je slikovito turističko i ribarsko mjesto na Zadarskoj rivijeri smješteno na prostranom, ravnom poluotoku. Sa sve tri strane obgrljena kristalnim pijeskom i bogomdanim plažama, najvažnija je spona između najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina na sjeveroistoku, te otoka Vira na zapadu.

Privlaka se u pisanim dokumentima prvi puta spominje 1296.g. kao vinogradarsko mjesto. Ime joj je kroz stoljeća doživljavalo mjene: Brevilaqua, Privilacha, Priulacha…do oblika kakav danas znamo.

Doživjeti Privlaku znači rano ujutro doći u živopisnu lučicu u središtu mjesta. Ovdje ribari na stari i posve tradicionalan način prebiru mreže nakon jutarnjeg ribolova, nudeći svježu ribu. Privlačani su poznati po ludru, ribolovu tradicije, koji se već niz desetljeća prenosi s koljena na koljeno.

Uz samu lučicu prema zapadu, počinje i šetnica koja je obujmila gotovo cijeli poluotok, a pruža pogled na nezaboravan zalazak sunca. Mjesto je poznato po sabunjarima, ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati te nakon 2. svjetskog rata izgradili bijeli grad Zadar udaljen samo 15 minuta vožnje. Svojim drvenim brodovima (trabakulima, bracerima i leutima) su razvozili pjesak uzduž cijele hrvatske obale. Sabunjari su ostavili dubok trag u životu privlačkog čovjeka, te je po njima nogometni klub u Privlaci dobio naziv "Sabunjar".

Privlaka je smještena na prostranom, ravnom poluotoku pjeskovitog tla (7 km dužine i 4 km širine) koji sa sjeveroistočne strane zatvara Ninski zaljev, a s jugozapadne Zadarski kanal.

Od Zadra je udaljena 18 km, od povijesnog i najstarijeg hrvatskog grada Nina 5,5 km, a od turističkog naselja Zaton koje obiluje brojnim sportsko zabavno-rekreativnim sadržajima svega 8,5 km. Danas je Privlaka turističko mjesto, prije svega zahvaljujući brojnim pješčanim uvalama.

U bogatoj turističkoj ponudi Privlake dominiraju prekrasne pjeskovite plaže, plitko i toplo more, najpogodnije za obiteljski turizam. Brojni restorani i kafići, konoba, zatim tržnica, mjenjačnica... samo su dio cjelokupne ponude Privlake.

Čist zrak i ljekovito crno blato ovu lokaciju čini atraktivnom i ljudima sa zdravstvenim problemima poput astme, reume, artritisa itd. Obala Privlake izrazito je razvedena.

Od ukupne njene dužine na kopneni dio otpada 14,30 km, a na otočki 0,35 km, ukupno 14,65 km. Obalu oblikuju brojni poluotočići, rtovi, uvale, zatoni, prolazi, itd.


Mogućnost izleta na obližnje destinacije:

  • Plitvička jezera (150 km)
  • Velebit - Paklenica (40 km)
  • Slapovi Krke (75 km)
  • Kornatsko otočje (15 nm)
 
  • Zadar (20 km)
  • Nin (3 km)
  • Zaton (4 km)